Plody, které léèí
Bez èerný- utiuje neuralgické bolesti, napomáhá látkové výmìnì (mírnì projímá a usnadòuje moèení), povzbuzuje èinnost láz s vnitøní sekrecí, je dodavatelem vitamínu A,B,C,E a dalích látek.
Borùvky- sniují hladinu krevního cukru (pùsobí podobnì jako inzulín), uívají se pøi aludeèních a støevních poruchách, jsou zdrojem vitamínu a tøíslovin.
Brusinky- úèinkují na ledviny a moèové cesty u zdravých, kdeto u nemocných (ledviny, moèové cesty) je nutno se vyvarovat poívání. Podporuje trávení, zvyují chu k jídlu.
Døínky- pùsobí proti støevním chorobám a støevním parazizùm. Jsou jedním z nejbohatích rostlinných zdrojù vitamínu C.
Hloinky- se pouívají pro sníení krevního tlaku, k prokrvení srdeèních vìnèitých cév.
Jablka- povzbuzují støevní peristaltiku, posilují nervy, pouívají se v dietì proti otylosti.
Jahody- úèinkují pøi jaterních, luèníkových a krevních chorobách.
Jalovèinky- pùsobí moèopudnì, zároveò dezinfekènì, proti revmatismu, povzbuzují chu k jídlu. Pøi akutních nemocech ledvin se nesmìjí pouívat.
Jeøabiny- podporují vyprazdòování, pùsobí moèopudnì, proti revmatismu, jsou zdrojem vitamínu C.
Maliny- pùsobí mírnì projímavì, jsou vhodné pøi nemocech látkové výmìny (proti otylosti).
Morue- pùsobí proti zácpì, pøi srdeèních a cévních chorobách, proti zánìtùm ústní dutiny (jako kloktadlo) a podporuje tvorbu krve.
Ostruiny- áva je krvetvorným a posilujícím nápojem (zejména pro chudokrevné a rekonvalescenty po nakalivých chorobách), uívá se té pøi kali a chrapotu.
Èerný rybíz- uívá se proti revmatismu, má antibakteriální úèinek a chrání organismus pøed pùvodci zánìtu plic; je zdrojem vitamínu C.
Èervený rybíz- pùsobí proti aterioskleróze, ledvinovým a jaterním chorobám, je zdrojem vitamínu C.
ípky- uívají se pøi nachlazení a horeènatých nemocech, regulují stolici a moèení, jsou zdrojem vitamínu C.
vestky- v malém mnoství jsou vhodným prostøedkem pøi zácpì, ve vìtím mnoství mohou zpùsobit zaívací potíe.
Trnky- pomáhají pøi chorobách srdce a krevního obìhu, pøi onemocnìní dolních cest moèových, pøi prùjmech a aludeèní slabosti, jsou zdrojem vitamínu C.
Vinì- uívají se pøi chorobách jater, chudokrevnosti a jako prostøedek podporující trávení.
Je samozøejmé, e vhodné jsou pouze zralé a èerstvé (nezkvaené) plody. ávy z nich mají zpravidla vysoký obsah vitamínù i nerostných látek, zejména Ca, K, Na, Mg a P. Proto pøi lisování ávy si musíme poèínat etrnì. Malé mnoství je nejlépe vytírat z plodù pøes ínìné nebo plastikové sítko døevìným høíbkem do podloené porcelánové nádoby.